زبان مشترک بازرگانی
از آنجایی که در روند صادرات و واردات شما باید با کشورهای دیگر جهان ارتباط داشته باشید، باید یک زبان مشترک با هم داشته باشید که روند تبادلات به شکل روانی جریان پیدا کند. به مجموعه اصطلاحات و زبان مشترک بازرگانی، اینکوترمز میگویند. این کلمه، خلاصهی عبارت International Commercial Terms به معنای اصطلاحات بازرگانی بین المللی است که به منظور جلوگیری از هر گونه خطا و اختلاف در ارتباطات بین دو کشور ایجاد شده است.
این مجموعه در سال 1936 توسط اتاق بازرگانی بین المللی International Chamber Of Commerce تهیه شد و به یک استاندارد بازرگانی با مقبولیت جهانی تبدیل شدو پس از آن به صورت دورهای بسته به نیازهای بازرگانی و مبادلاتی به روز میشود. در ادامه بیشتر در مورد اینکوترمز و بخشهای مختلف آن توضیح میدهیم.
بررسی اینکوترمز
Incoterms مجموعهای از 11 قانون جداگانه است که توسط اتاق بازرگانی بین المللی (ICC) صادر شده و مسئولیتهای فروشندگان و خریداران را برای فروش کالا در معاملات بین المللی تعریف میکند. اولین اهمیت این مجموعه این است که هر قانون اینکوترمز وظایف، هزینهها و خطراتِ خریداران و فروشندگان در معاملات را روشن میکند. آشنایی با incoterms و مشخص کردن اینکه در هر مرحله از معاملات چه کسی، مسئول چه کاری است، به بهبود روند معامله کمک میکند.
قوانینIncoterms به روز شده و بر اساس روشهای حمل و نقلی به دو دسته تقسیم میشوند: از 11 قانون، هفت قانون به شیوههای مختلف حمل و نقلی و چهار قانون به حمل و نقل دریایی، زمینی، درون زمینی و درون زمینی مسیر آبی تخصیص داده شده است.
قوانین هفت گانه
هفت قانون اینکوترمز برای شیوههای مختلف حمل و نقلی عبارتند از:
EXW – Ex Works: تعیین محل تحویل کالا
FCA – (Free Carrier) حمل و نقل رایگان: تحویل کالا به حمل کننده در مبدا.
CPT – (Carriage Paid To) حمل و نقل در ازای پرداخت پول؛ وارد کردن کالا به مقصد.
CIP – (Carriage and Insurance Paid to) به معنای تحویل با پرداخت کرایه حمل و بیمه تا مقصد.
DAP – (Delivered at Place) تحویل در محل؛ ریسک و هزینههای مربوط به ارسال کالا به محل بر عهدهی فروشنده است.
DPU – (Delivered at Place Unloaded) تحویل در محل تخلیه، خریدار و فروشنده بخواهند کالا در محلی غیر از مقصد تخلیه شود.
DDP – (Delivered Duty Paid) تحویل کالا در مقصد بعد از پرداخت عوارض گمرکی. این قانون، جایگزین قانون DAT قدیمی شده است.
قوانین چهارگانه
چهار قانون اینکوترمز برای حمل و نقل دریایی و مسیرهای آبی داخلی وجود دارد که به شرح زیراند:
FAS – (Free alongside Ship) تحویل کالا در کنار کشتی در مبدا
FOB – (Free On Board) تحویل کالا در عرشهی کشتی در مبدا
CFR – (Cost and Freight) هزینه و کرایه حمل تا مقصد
CIF – (Cost, Insurance and Freight) به معنای هزینه، بیمه و کرایه حمل تا مقصد
مزایای اینکوترمز
اینکوترمز، مسئولیتهای طرفین معامله را روشن میکند. به عنوان مثال، در هر قانون آن گزارهای در مورد مسئولیت فروشنده در تهیهی کالا و فاکتور تجاری مطابق با قراردادِ فروش ارائه شده است. به همین ترتیب، بیانیهای نیز ارائه میشود که تعیین میکند خریدار قیمت کالا را همانطور که در قرارداد فروش پیش بینی شده است، بپردازد.
هر قانون اینکوترمز بیانیهای دارد که مشخص میکند کدام یک از طرفین مسئول اخذ مجوز صادرات یا سایر مجوزهای رسمی مورد نیاز برای آن و انجام تشریفات گمرکی لازم برای ادامهی روند است. به همین ترتیب، هر قانون در مورد اینکه کدام یک از طرفین مسئول اخذ مجوز واردات یا سایر مجوزهای رسمی مورد نیاز برای واردات و انجام تشریفات گمرکی مورد نیاز برای واردات کالا است، نیز اظهاراتی دارد. در نهایت این بیانیهها مشخص میکنند که هزینهی انجام این کارها بر عهدهی کدام یک از طرفین است.
هر قانون اینکوترمز مشخص میکند که در صورت لزوم، کدام یک از طرفینِ معامله، موظف به عقد قرارداد برای حمل کالا یا ارائهی پوشش بیمهی بار هستند. همچنین این قوانین مشخص میکند که هزینهی انجام این وظایف بر عهده کدام یک از طرفین است. در وهلهی دیگر هر قانون حاوی اظهاراتی است که مشخص میکند کدام یک از طرفین، مسئول بسته بندی کالاها برای حمل و نقل به خارج از کشور و هزینههای بازرسیهای قبل از حمل است.
موضوع آخر تحویل بار است. هر قانون اینکوترمز تعهدات فروشنده در مورد تحویل کالا و زمان آن را روشن کرده و با مراجعه به شروط تحویل کالا مشخص میکند که چه موقع خطر خسارت وارد شدن به کالای صادراتی از فروشنده به خریدار منتقل میشود.
اینکوترمز چه بخشهایی را پوشش نمیدهد
همانطور که در بالا گفته شد، اینکوترمز به طور کلی در قراردادهای فروش دخالت دارد، بنابراین موارد زیر را تحت پوشش قرار نمیدهد:
- تعیینِ کلیهی شرایط فروش.
- نوع کالاهای فروخته شده و قیمت قرارداد.
- روش و زمان پرداخت هزینهها بین فروشنده یا خریدار
- اینکه چه زمانی عنوان یا مالکیت کالا از فروشنده به خریدار منتقل میشود
- اینکه چه اسنادی باید توسط فروشنده در اختیار خریدار قرار گیرد تا روند ترخیص کالا از گمرک در کشور خریدار تسهیل شود.
- حل کردن مشکلاتی مانندِ عدم تأمین کالا مطابق با قرارداد فروش، تأخیر در تحویل یا سایر مکانیزمهای حل مشکل
کسب اطلاعات بیشتر دربارهی اینکوترمز
در حال حاضر آخرین نسخهی قوانین اینکوترمز توسط اتاق بازرگانی بین المللی (ICC) منتشر شده و حق چاپ آن محفوظ است. قوانین اصلاح شده آخرین تحولات در معاملات تجاری را نشان میدهند. از اول ژانویه سال جدید، کلیهی قراردادهای فروش باید از جدیدترین قوانین اینکوترمز پیروی کنند. شما میتوانید برای اطلاع از این قوانین به وب سایت ICC مراجعه کنید.
بازرگانی الین
همانطور که در این مقاله خواندید قوانین اینکوترمز میتوانند بسیار پیچیده باشد و افراد غیرمتخصص نمیتوانند به راحتی آنها را درک کنند. شما برای این کار به یک مشاور نیاز دارید و ما در شرکت بازرگانی الین همان مشاور هستیم. شرکت ما میتواند در اموری مانند ترخیص کالا از گمرک، ثبت و سفارش در وزارت صمت، انجام حوالههای ارزی، ارسال کالا از چین به ایران به صورت دریایی، هوایی و زمینی، خرید از سایتهای خارجی، ارائه خدمات نمایشگاهی، عرضهی خدمات بازرگانی حضوری در چین، انبارداری کالا، ارسال نمونه و خدمات مترجمی (ترجمه از چینی به فارسی، از انگلیسی به فارسی و بالعکس) و… در کنارتان باشد تا بتوانید امورات بازرگانی خود را در سریعترین زمان ممکن و بدون هیچ مشکلی برطرف کنید. تنها کافی است با مشاورین ما تماس بگیرید.