حمل و نقل و روشهای متنوع آن
تجارت بین المللی امروزه به یکی از اصلیترین نیازهای تمامی کشورهای جهان تبدیل شده است و یکی از عواملی که میتواند این امر را امکان پذیر کند، روشهای مختلف حمل و نقل است. از گذشته، روشهای بسیار زیادی برای تجارت بین المللی استفاده میشد که با گذشت زمان، هر کدام از آنها دچار تغییراتی شدند و یا روشهای جدیدی به آنها اضافه شد. برای آشنایی با روشهای حمل کالا در سطح بینالمللی و مزایا و معایب هر یک از آنها، حتما این مطلب را تا انتها مطالعه کنید.
روشهای حمل کالا در سطح بینالمللی
در تجارتهای بین المللی، یک کالا ممکن است از مرزهای کشورهای مختلف عبور کند تا به مقصد برسد. به همین دلیل، روشهای حمل کالا در سطح بینالمللی اشاره به روشهایی دارد که با استفاده از آنها میتوان یک کالا را از مبدا شروع به حرکت کرده و به مقصد برسد.
به همین دلیل، باید یک سری الزامات و قوانین بین المللی از جانب خریداران و یا فروشندگان رعایت شود، در حالی که در حمل و نقل داخلی تنها به استانداردها و رویههای داخلی توجه میشود. از جمله الزامات مهم این زمینه که باید در نظر داشته باشید، میتوان به مواردی مانند نحوه بسته بندی، شیوههای مختلف حمل و نقل، قواعد بین المللی مانند اینکوترمزها و … اشاره کرد. البته مهم نیست بازرگانان کدام یک از روشهای حمل کالا در سطح بینالمللی را انتخاب کنند، به طور کلی بازرگانان باید با قوانین و قواعد تمامی روشها آشنایی داشته باشید. در ادامه انواع روشهای حمل و نقل را بیان میکنیم.
حمل و نقل هوایی؛ مزایا و معایب آن
یکی از جدیدترین روشهای حمل کالا در سطح بینالمللی نسبت به سایر روشها، حمل و نقل هوایی است. معمولا در تمامی کشورها، فرودگاههایی برای این امر وجود دارد که به آنها فرودگاههای باربری گفته میشود. در ایران نیز چندین فرودگاه باربری وجود دارد که استفاده از آنها، تمامی صادرات و واردات کالا انجام میشود. البته در میان روشهای حمل و نقل دیگر، حمل و نقل هوایی کمتر استفاده میشود. از مهمترین مزایا و معایب این روش میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- کالا با استفاده از روش هوایی، در سریعترین زمان ممکن به مقصد میرسند
- انتقال کالاها با استفاده از این روش با امنیت بالاتری انجام میشود
- امکان فاسد شدن یا خرابی کالا با استفاده از این روش به حداقل میرسد
- دردسرهای حمل و نقل هوایی، نسبت به روشهای دیگر کمتر است
- هزینههای روش هوایی نسبت به روشهای دیگر بسیار بالا است
- برخی از کالاها را با استفاده از این روش نمیتوان منتقل کرد
بهترین زمان برای استفاده از روش هوایی، برای زمانی است که شما قصد دارید یک کالاهای فاسد شدنی را صادر کرده و یا این که به دلایل مختلف، میخواهید کالاهای مورد نظر شما سریعتر به مقصد برسند. در غیر این صورت، استفاده از روشهای دیگر پیشنهاد میشود.
حمل و نقل جادهای؛ مزایا و معایب آن
یکی از قدیمیترین روشهای حمل کالا در سطح بینالمللی حمل و نقل جادهای است. البته این روش به عنوان یکی از اصلیترین روشهای حمل و نقل کالا، در سراسر جهان نیز شناخته میشود. هم اکنون حجم بسیار زیادی از کالاها با استفاده از این روش به منتقل میشوند.
با توجه به این که ایران با کشورهای بسیار زیادی مرز خاکی دارد، بیشتر کالاهای وارداتی و صادراتی با استفاده از این روش منتقل میشوند. در گذشته از حیوانات برای این روش استفاده میشد اما امروزه از کامیونهای غول پیکر برای حمل و نقل جادهای استفاده میشود. از مهمترین مزایا این روش میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- حمل و نقل جادهای آسانتر از روشهای دیگر است
- در روش جادهای، دیگر نیازی به تخلیه بار در بنادر وجود ندارد
- بهترین روش برای واردات و صادرات در مقاصد کوتاه، حمل و نقل جادهای است
- هزینه روش جادهای بسیار کمتر از حمل و نقل هوایی و دریایی است
- هزینه بسته بندی در این روش به مراتب کمتر است
البته تمامی روشهای حمل کالا در سطح بینالمللی علاوه بر مزایا، معایب خاص خود را نیز دارند. در ادامه معایب این روش را بررسی میکنیم.
- زمان رسیدن کالا با استفاده از روش جادهای، به مراتب بیشتر است
- امکان فاسد شدن کالا در برخی از مقاصد طولانی وجود دارد
- امکان صادرات کالا در حجم بالا با استفاده از این روش وجود ندارد
- ریسک روش جادهای معمولا بیشتر از روشهای دیگر است
- برای صادرات کالا به مسیرهای دور، نمیتوان از این روش استفاده کرد
حمل و نقل ریلی؛ مزایا و معایب آن
حمل و نقل ریلی یکی دیگر از روشهای حمل کالا در سطح بینالمللی است که به عنوان زیر مجموعه حمل و نقل زمینی نیز شناخته میشود. حمل و نقل ریلی شباهتهای بسیار زیادی با حمل و نقل جادهای دارد اما تفاوتهایی نیز میان آنها وجود دارد. در این روش، کالاها با استفاده از قطارها حمل میشوند.
در ایران نیز ارتباط ریلی با برخی از کشورهای همسایه برقرار شده است و انتظار میرود که این ارتباط در آینده نیز گسترش یابد. از این روش بیشتر برای انتقال کالا به کشورهای اوراسیا و ترکیه استفاده میشود. از جمله مهمترین مزایا و معایب این روش میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- انتقال کالا با استفاده از این روش با امنیت بالایی انجام میشود
- هزینه حمل و نقل نسبت به روشهای دیگر کمتر است
- این روش برای حمل بسیاری از کالاها مانند کالاهای معدنی مناسب است
- مشکلات آب و هوایی تاثیر زیادی بر روی این روش ندارند
- هر کالایی را نمیتوان با استفاده از این روش منتقل کرد
- حمل و نقل ریلی برای بسیاری از کالاها امکان پذیر نیست
حمل و نقل دریایی؛ مزایا و معایب آن
به جرات میتوان گفت که یکی از پر استفادهترین روشهای حمل کالا در سطح بینالمللی روش دریایی است. حجم بسیار زیادی از جهان را آب فراگرفته است و تقریبا بسیاری از کشورهای جهان به آب آزاد و دریا راه دارند. ایران نیز به عنوان یکی از مهمترین آبراههای جهان یعنی خلیج فارس دسترسی دارد و حجم بسیاری از کالاهای تولید در کشورهای مختلف، از این راه منتقل میشوند. در ادامه مزایا و معایب این روش را بیان میکنیم.
- برخلاف روشهای دیگر، حمل و نقل دریایی برای ارسال کالاها به کشورهای مختلف امکان پذیر است
- نسبت به ر.شهای زمینی، بهترین گزینه برای مسیرهای طولانی است
- زمان رسیدن کالا به مقصد معمولا طولانی است
- نسبت به روش هوایی هزینههای کمتری دارد
- در روش دریایی انواع کالاها در ابعاد و مقیاس مختلف را میتوان صادر کرد
- خطرات و حوادث طبیعی در این روش معمولا بیشتر است.
با بازرگانی الین، تجارتی بین المللی داشته باشید
در این مطلب از وبسایت بازرگانی الین، روشهای حمل کالا در سطح بینالمللی و مزایا و معایب هر یک از آنها را بررسی کردیم. هر یک از این روشها، ویژگیهای خاص خود را دارد و میتواند تاثیر بسیار زیادی بر روی تجارت بین المللی بازرگانان داشته باشد. اگر میخواهید با نکات و قوانین هر یک از این روشها آشنا شوید، میتوانید به کارشناسان مجموعه ما تماس بگیرید تا با آگاهی کامل وارد عرصه واردات و صادرات شوید.