ارمنستان؛ مقصدی مناسب برای کالاهای ایرانی
ایران و ارمنستان دو عضور اتحادیه اقتصادی اوراسیا هستند که همواره با هم روابط بسیاری خوبی از نظر سیاسی و اقتصادی داشتهاند. حجم صادرات به ارمنستان و واردات از این کشور از زمان استقلال ارمنستان از شوروی سابق به طور مداوم رو به افزایش بوده است. وجود مرز زمینی مشترک بین ایران و ارمنستان نیز کار حملونقل زمینی کالاها را آسان کرده است. بههمین دلیل در این مطلب از بازرگانی الین قصد داریم تا نکاتی را درباره صادرات به این کشور با هم مرور کنیم.
آنچه بازرگانان باید از ارمنستان بدانند
ارمنستان یکی از همسایههای شمالی کشور ایران است. این کشور در حدود سه میلیون نفر جمعیت دارد و با وجود این جمعیت کم، بازاری مناسب برای کالاهای ایرانی است. دو کشور ایران و ارمنستان دارای ۴۴ کیلومتر خط مرزی مشترک هستند. این دو کشور همچنین دارای یک گذرگاه مرزی مشترک در ناحیه نوردوز-آگاراک هستند و حملونقل زمینی کالاها بین دو کشور از این ناحیه انجام میشود.
بر اساس اطلاعات بانک جهانی، اقتصاد ارمنستان از زمان استقلال دستخوش دگرگونی عمیقی شده است. رشد پایدار، اصلاحات اقتصادی بلندپروازانه و سرمایهگذاریهای خارجی، فضایی مناسب را برای فعالیتهای اقتصادی در این کشور ایجاد کرده است.
اقتصاد این کشور بین سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹ بهسرعت رشد کرد و نرخ رشد تولید ناخالص داخلی سالانه بهطور متوسط ۶.۸ درصد بود. سیاستهای اقتصاد کلان محتاطانه به ایجاد شرایط ثبات اقتصاد کلان و بهبود محیط کسبوکار پس از اصلاحات سیاسی در سال ۲۰۱۸ کمک کرد.
با این حال، در سال ۲۰۲۰ شوکهای دوگانه همهگیری ویروس کرونا و رویارویی نظامی با کشور آذربایجان، توسعه اقتصادی ارمنستان را کند کرده است. واکنش مالی دولت به همهگیری ویروس کرونا شامل: ارائه بستههای کمکهزینهای و برخی معافیتهای مالیاتی بود. کشور کوچک ارمنستان در سال ۲۰۱۹ رتبه صد و بیست و نهم را از نظر تولید ناخالص داخلی، همین رتبه را از نظر حجم صادرات در جهان از آن خود کرد.
سیستم بانکی این کشور پیشرفته است و بسیاری از بانکهای بینالمللی در شهرهای این کشور شعبه دارند. از دیگر ویژگیهای مهم اقتصاد ارمنستان، خصوصی بودن آن است. بهعبارتی دولت این کشور بهطور مستقیم در اقتصاد آن دخالت ندارد و بههمین دلیل، فساد اداری در این کشور بسیار کاهش یافته است.
شرایط کلی صادرات و واردات ارمنستان
بیشترین کالاهای صادراتی این کشور عبارتند از: سنگ مس، طلا، تنباکو و برخی آلیاژها. کشورهای واردکننده کالاهای تولیدی این کشور نیز بهترتیب میزان واردات براساس ارزش کالاها به دلار عبارتند از:
- روسیه با ۷۳۴ میلیون دلار
- سوئیس با ۶۸۱ میلیون دلار
- چین با ۲۲۰ میلیون دلار
- بلغارستان با ۲۰۸ میلیون دلار
- عراق با ۱۷۷ میلیون دلار
بزرگترین واردات این کشور محصولات نفت و گاز با ارزش ۳۸۵ میلیون دلار، خودرو با ارزش ۳۰۰ میلیون دلار٬ نفت پالایش شده؛ ۲۶۹ میلیون دلار، تجهیزات صوتی و تصویری با ارزش ۲۰۰ میلیون دلار و الماس با ارزش ۱۲۸ میلیون دلار بوده است. این کالاها و دیگر کالاهای مورد نیاز ارمنستان بهترتیب از این کشورها وارد شدهاند:
- روسیه: ۱.۴۴ میلیارد دلار
- چین: ۵۲۵ میلیون دلار
- گرجستان: ۳۹۸ میلیون دلار
- ایران: ۳۰۰ میلیون دلار
- ترکیه: ۲۵۵ میلیون دلار
شرایط فعلی صادرات به ارمنستان از ایران
در حال حاضر ارتباطات اقتصادی و تجاری بین ایران و ارمنستان در تمامی زمینهها در سطحی مناسب قرار دارد؛ البته ارتباطات کنونی پاسخگوی نیازهای دو کشور نیست و مسئولان هردو کشور به ارتقا روابط اقتصادی و تجاری تمایل دارند.
دو کشور ایران و ارمنستان و دارای مرز زمینی جادهای هستند و ارتباطات ترانسفر هوایی نیز بین آنها وجود دارد. یک خط لوله برای انتقال گاز نیز بین دو کشور فعال است.در سالهای اخیر همواره چندصد میلیون دلار از انواع کالاهای ایرانی به ارمنستان صادر شده است و حجم تبادلات نیز رو به افزایش بوده است. تنوع این کالاها به ۸۳۰ قلم کالا میرسد.
وجود تفاهمنامه برای مراودات تجاری نیز تخفیفات گمرکی باعث شده است، صادرات کالاهای ایرانی به این کشور، طی دو سال گذشته، رشدی چهل و چهار درصدی داشته باشد. از سوی دیگر در نیمه دوم سال ۹۹ دولت ارمنستان، برخی کالاهای کشور ترکیه را مشمول ممنوعیت وارداتی قرار داد و این فرصتی عالی برای بازرگانان ایرانی است تا نیاز بازارهای ارمنستان را با کالاهای ایرانی پاسخ دهند.
چه کالاهایی به ارمنستان صادر کنیم؟
مهمترین نکته پس از شناخت کشور مقصد صادرات، آشنایی با بازارهای این کشور و بازرگانان و نیز قوانین گمرکی، انتخاب کالای مناسب برای صادرات است. در این زمینه بهتر است کالاهایی انتخاب شوند که هم حاشیه سود مناسب داشته باشند و هم در گروه کالاهای پرمتقاضی قرار داشته باشند. در ادامه با مهمترین کالاهای صادراتی ایران به کشور ارمنستان بر اساس آمارهای سازمان تجارت جهانی آشنا میشویم:
- انواع سوختهای فسیلی بهویژه نفت و گاز
- انواع محصولات و مواد اولیه پلاستیکی
- انواع مواد شیمیایی
- انواع مصالح و سنگهای ساختمانی
- انواع مواد معدنی؛ گوگرد، آهک، خاک، نمک
- فلزات گرانبها؛ طلا و نقره
- انواع محصولات سرامیک و کاشی
- انواع محصولات کشاورزی و باغی: هندوانه، میوهجات و مرکبات
- آجیل و میوه خشک
- شیشه و ظروف شیشهای
- تجهیزات برقی
- محصولات دارویی
- مبلمان
بیشترین صادرات کالاهای ایرانی به ارمنستان نیز در سالهای ۹۷ و ۹۸ از طریق این گمرکها انجام شده است: نوردوز، جلفا، تبریز، فولاد مبارکه اصفهان، اراک، منطقه ویژه پتروشیمی بندر امام خمینی، مراغه و گمرک غرب تهران.
نکات مهم صادرات به ارمنستان
این کشور یکی از مهمترین شرکای تجاری ایران است و به دلایل گوناگونی از جمله وجود مرز زمینی مشترک، صادرات به این کشور سودآوری مناسبی برای بازرگانان ایرانی دارد. با این وجود برای افرادی که میخواهند به حوزه صادرات به ارمنستان وارد شوند، آگاهی از روندها، قوانین و مجوزهای لازم برای این نوع از صادرات ضرورت دارد.
در صورت تمایل به سرمایهگذاری و اقدام برای صادرات انواع کالاهای ایرانی به ارمنستان پیشنهاد میکنیم از خدمات مشاوره شرکت بازرگانی الین بهرهمند شوید. مشاوران مجرب ما در این مجموعه در تمامی روندهای صادرات به ارمنستان از جمله: انتخاب کالاهای مناسب، بازاریابی، معرفی خریداران کالا در ارمنستان، ارسال نمونه کالا و انجام روندهای گمرکی و حملونقل کالا با شما همراه خواهند بود.